Saveti

Kako postaviti lance?

1) Izvadite lance

2) Raspetljajte ih

3) Zavucite plastificiranu sajlu iza točka sa donje strane

4) Spojite krajeve plastificirane sajle iza točka sa gornje strane

5) Prevucite lance zakačene za plastificiranu sajlu preko gazeće površine gume

6) Spojite lance sa prednje strane posebnom kukicom

7) Namestite lepo plastificiranu sajlu sa zadnje strane točka

8) Duži deo slobodnog lanca sa prednje strane provucite kroz obojenu (crvenu) „zakačku“/kukicu i dobro zategnite

9) Zatim taj lanac provucite kroz još jednu crvenu kukicu ili kariku, takođe dobro zatežući

10) Kraj tog lanca zakačite za najudaljeniju kariku dela lanca (žutog) koji ide „u krug“ oko felne

11) Pokrenite auto i pređite npr. 5-10 metara (pratite uputstvo) i ponovite zatezanje

Kako da sigurno prođete tehnički?

1) Idite na tehnički ranije

2) Proverite sami na automobilu sve što možete i umete

3) Dimenzije guma - ukoliko imate pneumatike i felne koji drastično odstupaju od originalnih dimenzija, vrlo je verovatno da nećete proći tehnički.

4) Operite auto

5) Zakažite tehnički pregled telefonom

6) Ne zaboravite da proverite svu obaveznu opremu: trougao, prvu pomoć, sajlu za vuču, rezervni točak (osim ako nemate komplet za popravku probušene gume)

7) Ako imate oštećenja na vetrobranu, proverite dobro kakva su. Generalno, ako je reč o manjim naprslinama u vidu linije, u obliku zvezde, „oka“ i slično, pri čemu ne ometaju pogled na put, ne bi trebalo da bude problema.

8) Slično važi i za oštećena svetla - ako je reč o malom oštećenju koje može da se zalepi tako da ne ulazi voda, automobil može da prođe tehnički. Ipak, ako je reč o farovima, tu situacija može da bude problematična, pa proverite na tehničkom na vreme.

9) Ako nemate atestirane folije na staklima, skinite ih.

10) Kuka za vuču - ako nije fabrička ili nije atestirana ili nije upisana u Uverenje o ispitivanju kada je reč o kolima koja su uvezena nakon sredine aprila 2014. godine - skinite je.

11) Ksenonska svetla naknadno ugrađena - po zakonu smeju da se ugrade samo kompletni farovi pređviđeni za ksenonske sijalice i to samo kod modela koji su fabrički dolazili sa ksenonskim farovima, nakon čega je potrebno obaviti atestiranje.

12) Nađite broj motora i proverite da li je čitljiv. Kod starijih automobila lako može da se desi da broj motora toliko pojede korozija da ne može da se pročita. U tom slučaju moraćete da obavite proceduru ukucavanja novog broja, što će vam pojesti i novac i vreme.

13) Centriranje trapa ukoliko je potrebno

14) Poskidajte sve što možete od raznih „stajling“ detalja

15) Proverite i sve ostale stvari koje deluju nebitno, kao što su brave na vratima, podizači stakala (električni ili „kurble“), sistem za ventilaciju, pojaseve na zadnjoj klupi, naslone za glavu pozadi ukoliko ste ih iz nekog razloga skinuli...

16) Lampice na instrument tabli – zbog upaljene „ček endžin“ lampice možete da padnete na tehničkom. Ili zbog neke druge. Zato takve stvari sredite na vreme.

Dečija auto sedišta

-Na prednjem sedištu ne sme da se vozi dete mlađe od 12 godina.
-Dete do tri godine starosti mora da se vozi u dečjem (bezbednosnom) sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika (taksi, autobus, itd.)
-Dete do tri godine starosti može da se vozi na prednjem sedištu ukoliko je dečje sedište okrenuto suprotno smeru kretanja vozila, ali samo ukoliko auto nema vazdušni jastuk ili je on deaktiviran!!!
-Korišćenje dečjih sedišta obavezno je sve dok dete ne poraste do 135 cm visine, bez obzira na godine starosti.
Saznajte više o tome koje kategorije sedišta postoje i kako se ona postavljaju..

Kako voziti psa u automobilu?

Na vreme naviknite psa na vožnju
-Navikavanje na startovanje motora
-Prve vožnje ne duže od 10 minuta
-Hranu dajte psu nakon vožnje kako ne bi izazvala mučninu
-Vodu po potrebi dajte psu u toku vožnje ali ne treba preterivati
-Nagrada nakon vožnje
Kako i gde voziti psa?
a) Transporter (boks ili kavez) – ovo je za vas najlakša opcija, a za psa verovatno najbezbednija. Veće pse je najbolje voziti u transporteru u prtljažniku, tako da je postavljen popreko, uz zadnju klupu.
b) Sigurnosni pojas (grudni am) – ovo je praktično sigurnosni pojas prilagođen psima. Vezuje se psu oko grudi i zaključava kopčom u isto mesto gde i klasičan sigurnosni pojas. Tako će pas biti sprečen da skače po kabini i ometa vozača, ali će biti i zaštićen u slučaju oštrog kočenja.

Saveti za zimu

Od kad do kad su obavezne zimske gume?
-Od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put pokriven snegom, ledom ili poledicom. Na autu moraju da budu sve četiri zimske gume – ne samo na pogonskim točkovima. Dubina „šare“ ne sme da bude manja od 4 milimetra.


Da li su obavezni i lanci?
-U istom periodu (od 1. novembra do 1. aprila), lance ili druga sredstva za povećanje trakcije (npr. čarape za točkove) morate da imate samo ukoliko idete van naselja. Obavezni ste da ih montirate kada naiđete na saobraćajni znak da su lanci obavezni, a put je prekriven snegom.


Kako sprečiti da se „šoferka“ zaledi?
-Pokrijte vetrobran starim ćebetom, kartonom ili novinama. Budite inovativni i improvizujte nešto po pitanju učvršćivanja kako vetar ne bi odneo zaštitu koju ste postavili.


Kako skinuti led sa „šoferke“?
-Postoji više načina. Najlakše je da kupite posebno sredstvo za odleđivanje stakala (rastapanje leda). Struganje leda „na živo“ radite pažljivo, pošto može dovesti do oštećenja. Pomaže i mlaka voda - ne suviše topla da zbog razlike u temperaturi ne bi puklo staklo. Možete da startujete motor i grejanjem kabine ugrejete vetrobran i zatim uklonite led kada malo „popusti“. Imajte u vidu da se motor radom u mestu vrlo sporo zagreva...